Ziua I - ITOM 2023

Postat în:
Ediția:

În perioada 18-20 august, la Iași are loc „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova” (ITOM), eveniment organizat de Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Județean Iași, Primăria Municipiului Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Inspectoratul Școlar Județean Iași. Cea de-a treia ediție a evenimentului le propune tinerilor spre dezbatere tema „Despre arta de a dărui și beneficiile generozității”.

1500 de tineri uniți în credință la ITOM 2023

Alexandra Drugan, reporter Radio TRINITAS și reporter ITOM 2023

© Foto | Echipa MEDIA ITOM 2023

În perioada 18-20 august, la Iași are loc „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova” (ITOM), eveniment organizat de Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Județean Iași, Primăria Municipiului Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Inspectoratul Școlar Județean Iași. Cea de-a treia ediție a evenimentului le propune tinerilor spre dezbatere tema „Despre arta de a dărui și beneficiile generozității”.

Ziua de 18 august a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la care au luat parte voluntarii ITOM, pentru că întotdeauna lucrul bun se începe cu Dumnezeu. A urmat sosirea celor 1500 de tineri moldoveni și cazarea la căminele studențești.

Deschiderea oficială ITOM 2023 a avut loc începând cu ora 12:00, în curtea Catedralei Mitropolitane, în prezența autorităților locale și a reprezentanților instituțiilor partenere.

„Am venit pentru a admira o voce care trebuie să fie auzită din ce în ce mai mult, vocea tinerilor. Una dintre cele mai puternice trăsături ale generației tinere este de a fi o voce, nu doar o voce a idealurilor, nu doar o voce a dorințelor, ci, în primul rând, o voce care vorbește despre valori, despre principii și despre libertăți. Nu sunteți doar generația viitorului, ci, în primul rând, sunteți generația prezentului și lucrul acesta va trebui să îl știm pentru că ne aflăm sub cupola creștină, care pe tot parcursul Noului Testament celebrează tinerețea, culminând cu tinerețea Mântuitorului Iisus Hristos. Tinerețea este vârsta marilor întâlniri, a marilor căutări, a marilor achiziții afective și intelectuale și a marilor decizii. Generozitatea este caracteristica cea mai importantă și cea mai prezentă a tinereții, pentru că tinerii oferă și dăruiesc cel mai mult, afectiv și nu numai.” a transmis participanților Ciprian Olinici, Secretar de Stat pentru Culte.

IPS Teofan a pus la suflet tinerilor „un gând de mulțumire lui Dumnezeu pentru că are poporul român tineri precum cei prezenți la ITOM și un gând de nădejde, axat pe cuvântul Sfântului Apostol Ioan, care spune așa Vă scriu vouă, tinerilor, pentru că sunteți tari și cuvântul lui Dumnezeu rămâne întru voi și ați biruit pe cel viclean (I Ioan 2:14). Îmi exprim nădejdea că veți rămâne și veți deveni tot mai tari prin faptul că aveți cuvântul Domnului în voi și biruiți pe cel viclean, care se arată în multe chipuri, în mod special în frumusețe disimulată, prefăcută, luciferică, care se strecoară de multe ori în viața noastră. Vă doresc să aveți zile frumoase la Iași, s-aveți bucurie multă, veselie Sfântă și convingerea că legătura cu Biserica oferă sens, direcție și lumină.”

În cadrul alocațiunii sale, Primarul orașului Iași, Mihai Chirica, a urat tinerilor bun venit în capitala istorică a României. „Iașiul este locul care vă pregătește ca studenți și ca viitori preoți, pentru a duce națiunea mai departe. Să nu renunțați la motivul pentru care azi sunteți aici și să priviți tinerețea nu doar ca pe o etapă a vârstei voastre, ci ca pe o stare de spirit. Să rămâneți luptători, să nu abandonați visele voastre, să nu renunțați și credeți-mă,  tinerețea nu îți dă voie să fii ateu, pentru că aveți atâtea lucruri de învățat și atâtea lucruri de dăruit, încât numai Dumnezeu vi le poate da. Fiți eroii noștri de azi și de mâine!”.

După evenimentul de deschidere, tinerii s-au grupat la Colegiilor Naționale „Costache Negruzzi”, „Garabet Ibrăileanu”, „Mihai Eminescu” și Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” și împreună cu moderatorii au dezbătut arta de a dărui, cât de important este să fie generoși și care sunt beneficiile pe care le dobândesc, fiind buni cu cei din jurul lor.

Odată cu încheierea sesiunilor, participanții însoțiți de preoți și voluntari s-au îndreptat spre Amfiteatrul de vară din Grădina Botanică pentru a participa la conferința susținută de Pr. prof. univ. dr. Constantin Necula.

„Generozitatea este milostenie în fapt, în acțiune. Omul generos e vecin cu Hristos, iar prin definiție e boier desăvârșit. Milostenia e o chestiune de maximă intimitate, de prietenie cu Hristos. În toată istoria Bisericii, dacă vă uitați atent, o să vedeți că dacă Sfântul este Sfânt cu adevărat are în construcția Sfințeniei lui o mare și puternică doză de generozitate. Generozitatea înseamnă să fii alături zi de zi de oamenii care au nevoie, dar este și atunci când nu te cerți cu cei cu care nu te mai poți împăca.”

Despre arta de a dărui și beneficiile generozității știu cel mai bine voluntarii, care dăruiesc timp, dragoste, zâmbete și bucurie.

„Am descoperit legătura cu Dumnezeu și faptul că atunci când ești în Biserică, faptul că ajuți și ești alături de tineri, te ajută să te regăsești mai mult în interiorul tău, să descoperi practic lumea aceasta duhovnicească și să îl ai pe Dumnezeu mai aproape. Voluntariatul m-a ajutat să mă dezvolt, mi-e mult mai ușor acum să vorbesc în public, să îi înțeleg pe cei din jur și să le fiu alături. ITOM pentru mine înseamnă generozitate, ajutor și cu siguranță în urma acestei întâlniri voi avea pace sufletească și bucuria că am putut ajuta tinerii participanți cu tot ce am putut.” Maria, 20 ani, ASCOR Iași.

„ITOM este ocazia perfectă pentru a mă întâlni cu oameni frumoși și credincioși. Atmosfera e greu de descris, cel mai bine se simte. Noi, voluntarii, vrem să lăsăm în urma noastră amintiri de neuitat pentru participanți. Am venit să dăruiesc o parte din timpul meu, dar și din sufletul meu, pentru că dăruind te împlinești. Aici dăruiești din puținul tău, un zâmbet pentru a bucura, urechile pentru a asculta și toată ființa ta spre a fi de folos. Ce am găsit la ITOM pot spune că este familia pe care oricine și-ar dori-o. E foarte important să avem astfel de întâlniri și să fim în comuniune.” Elena, 22 ani, ASCOR Iași

Prima zi a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Moldova s-a încheiat cu rugăciunea de seară, iar în următoarele zile programul continuă cu conferințe, sesiuni de dialog, vizite culturale și participarea la Festivalul INIMO.

 

 

Citește alte articole despre: