„Sunt binecuvântat că m-am născut ortodox!” – Dimitrios Sendijja, Uganda

Postat în:
Ediția:

S-a bucurat de fiecare loc pe care l-a vizitat în Iași, de fiecare biserică, de fiecare fotografie pe care a făcut-o. S-a bucurat ca un copil când a aflat cum se spune „mama” în limba română și a constatat asemănarea cu „mama” din limba lui. S-a bucurat cu gândul la mama sa – cea care poartă numele Sfintei Parascheva – atunci când s-a închinat în Catedrala Mitropolitană. Dimitrios s-a bucurat. Iar bucuria și căldura sufletului său sunt molipsitoare.

ulți încă ne mai minunăm că există Ortodoxie pe continentul negru. Și mai mulți suntem convinși că acesta este doar un „curent” al ultimilor ani. Dimitrios din Uganda vine însă cu o prezentare ce ne surprinde și ne bucură în egală măsură: „Provin dintr-o familie în care bunicul meu a fost preot ortodox și tatăl meu este, la fel, preot ortodox. Sunt binecuvântat că m-am născut ortodox, în ziua Sfântului Dimitrie, într-o familie cu 12 copii – opt fete și patru băieți. Toți trăim. Dumnezeu e minunat și ne-a luminat și ocrotit tot timpul viețile”.

Pentru a mulțumi și pentru a fi, la rândul său, de folos altora, Dimitrios Sendijja pășește pe urmele bunicului și ale tatălui – într-o variantă ce îmbină tradiția și modernitatea. Astfel, el este student teolog și viitor preot și deja se implică în tot ceea ce înseamnă propovăduire a dreptei credințe: „Mi-am dorit să pun lucrurile în mișcare și am contribuit la crearea unei Rețele a Tinerilor Ortodocși Creștini din Uganda. Față în față, dar și online, venim în sprijinul tinerilor. De ce? Pentru că în țara mea e nevoie să educăm tinerii și să-i învățăm despre Ortodoxie. Sunt ortodocși, dar au nevoie să fie întăriți în credința lor!”. Dimitrios face parte din noua generație, care se folosește și de internet pentru a comunica, informa și educa – iar aceasta este o noutate în familia preoților ortodocși din Uganda. Tânărul se mândrește că este „digital”, dar nu uită locul și rolul lui Dumnezeu în fiecare pas al vieții. Prin urmare, preferă să nu vorbească foarte mult despre viitor și despre planuri ori decizii ce nu-i stau în putere. „Dumnezeu e minunat și ne iubește pe toți așa cum suntem. El știe cum va fi în viitor. Noi suntem responsabili de clipa aceasta, pe care o trăim. De ea să avem grijă, de ea să ne bucurăm”.

Iar Dimitrios a arătat că știe să se bucure. S-a bucurat de fiecare loc pe care l-a vizitat în Iași, de fiecare biserică, de fiecare fotografie pe care a făcut-o. S-a bucurat ca un copil când a aflat cum se spune „mama” în limba română și a constatat asemănarea cu „mama” din limba lui. S-a bucurat cu gândul la mama sa – cea care poartă numele Sfintei Parascheva – atunci când s-a închinat în Catedrala Mitropolitană. Dimitrios s-a bucurat. Iar bucuria și căldura sufletului său sunt molipsitoare.

(Anda Elena Pintilie - Doxologia.ro)

Citește alte articole despre: