Sfânta Liturghie arhierească la ITO. Mitropolitul Teofan: „Să fie Dumnezeu cu noi în această frumoasă zi!”

Postat în:
Ediția:

Aproximativ  6.000 tineri participă în aceste momente la Sfânta Liturghie oficiată pe scena din fața Catedralei Mitropolitane din Iași.

Ceremonialul liturgic este săvârșit de IPS Andreas, Mitropolit de Arkalochori, Castelios şi Vianis, împreună cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, și un sobor de arhierei format din: IPS Dimitrios, Mitropolit de Irinopolis, IPS Nicholas, Mitropolit de Akhalkalaki şi Kumurdo, IPS Naum, Mitropolit de Ruse, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Episcop Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, PS Grigorie, Episcop de Suprasl, PS Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei, PS Nicholas, Episcop de Amathus şi Vicar al Mitropoliei de Limassol, PS Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, PS Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, PS Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Înainte de începerea slujbei, Părintele Mitropolit Teofan a adresat tinerilor prezenți un cuvânt de învățătură.

Să fie Dumnezeu cu noi în această frumoasă zi, prin Dumnezeiasca Liturghie, prin prezența dumneavoastră a slujitorilor Bisericii și a celor care, într-o formă sau alta, sunt împreună cu noi în această binecuvântată zi. Dacă întrebăm, în general, cum se manifestă libertatea omului, cred că cei mai mulți dintre noi am răspunde că înseamnă să mergem unde dorim, fără nici o îngrădire și nimeni să nu ne oprească să mergem acolo unde tânjește inima noastră.Dacă ți se dă, însă, posibilitatea să mergi și în cer, să fii și pe pământ, să fii deopotrivă cu cei care au fost în istorie, dar și cu cei care vor veni, oare nu vom spune „Vreau să fiu și eu liber și în cer și pe pământ, și cu cei plecați dintre noi și cu cei care sunt acum în viață!”? Spațiul și timpul în care omul poate să împlinească această dimensiune cosmică este Sfânta Liturghie.

IPS Teofan a vorbit despre libertate, tema evenimentului, și i-a îndemnat pe tineri să o găsească în Taina Sfintei Liturghii.

Omul are posibilitatea să pătrundă până la tronul Preasfintei Treimi, unde se află fratele său Iisus Hristos, purtător al aceluiași trup ca și noi, Cel care a zis: „Şi, răspunzând lor, le-a zis: Cine este mama Mea şi fraţii Mei? Şi privind pe cei ce şedeau în jurul Lui, a zis: Iată mama Mea şi fraţii Mei. Că oricine va face voia lui Dumnezeu, acesta este fratele Meu şi sora Mea şi mama Mea” (III Marcu, 33-35). În Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie omul poate să asiste tainic la aducerea dintru neființă la ființă a universului întreg, poate să simtă tragedia izgonirii lui Adam și a Evei din Rai, cu toate consecințele care decurg din această izgonire.

Tot în timpul Sfintei Liturghii, omul urcă pe Eleon să asiste la Înălțarea Domnului la cer sau în foișorul cel de sus, să participe la coborârea Duhului Sfânt. În Dumnezeiasca Litrughie sunt prezenți apostolii și ucenicii de altădată și de acum, sunt prezenți sfinții îngeri. Pentru aceasta ne-am botezat, pentru aceasta suntem creștini ortodocși, pentru aceasta credem că Întâlnirea ITO de aici, de la Iași, este pentru a gusta din libertatea cea adevărată câștigată, dobândită, de fapt dăruită de cer, în relația noastră cu Dumnezeu.

Îl rugăm pe Dumnezeu să fie cu noi și astăzi și mâine și-n veci de veci și să ne dăruiască putere să ne adâncim în dimensiunile cele adevărate ale Sfintei și Dumnezeiștii Liturghii și să experimentăm în aceste clipe cât de bun și cât de dulce este Domnul!

În această după-amiază va avea loc Marșul Tinereții pe traseul: Parcul Copou - Biblioteca Mihai Eminescu - Bulevardul Independenței - Mănăstirea Golia - Hala Centrală - Biserica Sfântul Nicolae Domnesc - Bulevardul Ștefan cel Mare - Catedrala Mitropolitană.