#preITO4 Pașcani (galerie FOTO)

Postat în: Știri

Astăzi, 19 iunie 2017, 215 tineri cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani, din Protopopiatul Pașcani, alături de moderatori și voluntari, au participat la întâlnirea ITO 4, aceasta fiind o etapă premergătoare a evenimentului din toamnă, Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, Iași, 2017.

Ziua a început cu întâmpinarea participanților și înscrierea acestora. A urmat Sfânta Liturghie unde au slujit alături de părintele protopop Pavel Postolachi un sobor de 13 preoți. Participanții au avut ocazia să intre într-un dialog activ cu invitatul special al întâlnirii, părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilier al Sectorului de Misiune din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, în cadrul conferinței cu tema „Suntem cu adevărat liberi? Exerciții pentru libertate”.

În prima parte a conferinței părintele arhimandrit a vorbit despre tânărul din ziua de astăzi care este îngrădit de tehnologie, de frica de a vorbi liber și de vicii. „Libertatea înseamnă normalitate. Tinerii au nevoie de două lucruri: să li se spună doar adevărul și să fie iubiți. Tânărul poate fi liber doar dacă îl iubește pe Dumnezeu. Dacă vrei să fii cu adevărat liber, înțelept și isteț este bine să te alături Celui mai Puternic, lui Dumnezeu. Mă plictisesc, sunt bolnav... sunt cuvintele unui om (tânăr) despărțit de adevărata Libertate.” Totodată, așa cum ne-a obișnuit, părintele a încercat să ne dea unele sfaturi, care să ne ajute să ne valorificăm mai bine timpul, urmate de câteva povestioare. În cea de a doua parte a conferinței tinerii au continuat dialogul cu părintele Nicodim adresându-i câteva întrebări legate de tema propusă.

Conferința a fost urmată de sesiunile de lucru pe grupe în cadrul cărora tinerii s-au cunoscut, împrietenit și au discutat despre libertate. Tinerii percep libertatea ca fiind modalitatea prin care ideile lor sunt susținute și apreciate. Ei își doresc liberate, nu doar pentru exprimare, cât și pentru a-și descoperi propria personalitate și pentru a se afirma. Libertatea este dorită, dar îndelung căutată, iar pe tot parcursul acestei căutări se pierde adevărata libertate și tot ce ține de aceasta, libertatea de a merge la școală, de a avea o familie, de a mărturisi credința.

Între sesiuni, s-a săvârșit slujba de sfințire a uneia dintre crucile care a fost montate pe turlele catedralei Pogorârea Sfântului Duh aflate în construcție, din Pașcani, săvârșită de părintele protopop alături de părinții organizatori și moderatori.

Nădăjduim că această întâlnire să fi avut un impact asupra tinerilor participanți și cu ajutorul Domnului să ajungem cu bine la întâlnirea din toamnă, ITO Iași 2017.

„Cea mai frumoasă podoabă a unui tânăr este inima curată şi mintea trează.”
- Mitropolitul Nicolae Bălan -