#preITO4 Botoșani (galerie FOTO)

Postat în: Știri

Ziua de marţi, 4 iulie 2017, a adunat mulţime de tineri din zona Botoşaniului la Mănăstirea Zosin, la cea de-a IV-a întâlnire pregătitoare evenimentului din toamnă, Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, Iași, 2017. 

Preoţii parohi din Protopopiatul Botoşani au venit de la prima oră a dimineţii însoţiţi de tineri, dornici să învețe și să fi împreună. După primirea participanţilor şi citirea unui Acatist, s-a săvârşit Sf. Liturghie în sobor, iar răspunsurile la strană au fost date chiar de tinerii prezenţi. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Părintele Arhimandrit Nicodim Petre, Consilier în cadrul Arhiepicopiei Iaşilor. După micul dejun, tinerii au participat împreună cu preoţii moderatori şi avându-l în mijlocul lor pe Părintele Protopop Lucian Leonte, la Conferinţa cu titlul „Suntem cu adevărat liberi? Exerciții pentru libertate”. Aceasta a fost urmată de un dialog cu acelaşi „prieten al tinerilor”, Părintele Nicodim, care a răspuns şi întrebărilor venite din partea participanţilor.

Răspunsurile la întrebările publicului au cuprins îndemnuri la: spovedanie deasă, lectură, dar și implicare în viața parohială, aceștia fiind câțiva pași recomandați de coferențiar spre dobândirea adevăratei libertații. Rugăciunea „Doamne Iisuse…” a fost propusă și ea ca mojloc de „educarea minții” și de crștere a capacităiii de atenție; Momentul conferinţei s-a încheiat cu o întrebare din partea părintelui: „Ziua petrecută, astăzi, împreună aici, ne va face mai liberi? Răspunul s fost: „Doar faptele concrete ce vor urma acestei zile vor arăta gradul nostru de libertate”. Ca și concluzie, părintele a mai afirmat: „Se constată că cei care spun: „Sunt liber și fac ce vreau”, nu fac mare lucru lucru în viața lor.”

Programul zilei a continuat cu două sesiuni de lucru pe grupe, cu jocuri de cunoaştere, discuţii despre Adevăr şi Libertate, vizionarea unui film animat urmat de meditaţii pe marginea lui, comentarea unui fragment scripturistic, „muncă” în echipă şi diverse jocuri.

Concluziile activităţilor au fost prezentate în plenul reunit într-un mod inedit, amuzant, dar cuprinzând și idei profunde despre LIBERTATE:

  • A fi liber înseamnă să alegi Adevărul şi Binele;
  • Nu putem vorbi despre Libertate fără a-L avea pe Hristos în viața noatră;
  • Iubirea curată ne face liberi şi ne ajută să învingem fricile.

Atmosfera şi buna dispoziţie au fost asigurate de veselia şi optimismult specific vârstei, dar şi de programul artistic pregătit şi prezentat de grupurile ASCOR şi ATOR Iaşi, ATOR Botoşani, Corul Parohiei „Sf. Ioan Botezătorul din Botoşani”, Ansamblul „Doina Costeştilor” dar și a altor tineri care „s-au simţit liberi” de a cânta pentru prietenii lor.

Sfârşitul acestei zilei a lăsat în sufletele participanţilor, pe de o parte nostalgia unei zile parcă prea scurte şi dorinţa de a repeta astfel de experienţe, iar pe de altă parte promisiunea unei prietenii frumoase, dar și  hotărârea lor de a schimba cât de puţin, câte ceva, în viaţa lor.

Adevărata Libertate aduce bucurie și liniște vieții noastre!

„Cea mai frumoasă podoabă a unui tânăr este inima curată şi mintea trează.”
- Mitropolitul Nicolae Bălan -