ITOM 2019 - Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași. IPS Teofan: „Este cea mai bună investiție pentru că aici câștigi o viață frumoasă, liberă, demnă, care merită a fi trăită, și dincolo dobândești și veșnicia”

Postat în: Știri

Tinerii participanți ai ITOM 2019 dar și credincioși din municipiul Iași, au fost prezenți la Sfânta Liturghie oficiată pe esplanada Catedralei Mitropolitane din Iași, în Duminica a X-a după Rusalii, 25 august 2019. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de ierarh slujind Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud. Cu acest prilej, cea de-a doua ediție a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Moldova, a ajuns la final.

Cei aproximativ 1400 de tineri și adolescenți dimpreună cu cei 250 de voluntari ITOM, fiind alături de aceștia și credincioșii ieșeni veniți să se roage la sfintele slujbe, cu toții au participat duminică, 25 august a.c., la Sfânta Liturghie arhierească, oficiată pe un podium special amenajat în zona esplanadei Catedralei Mitropolitane din Iași. Slujba a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, sub protia IPS Părinte Teofan. Alături de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, au mai slujit PS Părinte Antonie și PS Părinte Veniamin. Sfânta Liturghie de astăzi a fost parte a programului celei de-a treia zi a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Moldova – 2019, iar cu acest prilej, tinerii prezenți s-au rugat și s-au împărtășit cu Sfintele Taine, primind binecuvântarea lui Dumnezeu. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mare al participanților și voluntarilor, membrii ATOR și ASCOR Iași.

„Nădăjduim că voi veți reuși să redați României un glas mai puternic, o voință mai puternică, o stare materială mai bună și o conștiință de sine mai demnă”

După citirea textului evanghelic, IPS Părinte Teofan a afirmat că tinerii prezenți sunt nădejdea unei generații care îl urmează pe Hristos: „În generația voastră nădăjduim să fie generația care să împlinească ceea ce noi nu suntem în stare să împlinim. Ce să împliniți voi și n-am împlinit noi? Să se nască mai mulți copii în această țară. Să se oprească valul plecărilor, din țară și de dincolo de Prut, pentru că valul acestor plecări este mai dăunător, mai aducător de rău pentru noi, mai mult decât cele două războaie mondiale pe care noi din plin, ca români, le-am trăit în veacul trecut. În cele din urmă, să faceți Moldova întreagă, s-o refaceți rotundă și s-o aduceți rotundă în România, ca să ne meargă și nouă, și vouă, mai bine. Nădăjduim că voi veți reuși să redați României un glas mai puternic, o voință mai puternică, o stare materială mai bună și o conștiință de sine mai demnă, comparativ cu ceea ce se întâmplă în generația noastră. Îl rog pe Dumnezeu să fiți urmași ai lui Hristos. Este cea mai bună investiție și cel mai bun câștig, pentru că aici câștigi o viață frumoasă, liberă, demnă, care merită a fi trăită, și dincolo dobândești și veșnicia”.          

La momentul chinonicului, PS Părinte Antonie a adresat la rândul său, un mesaj tinerilor prezenți la ITOM: „Hristos ne vrea pe toți tineri sufletește: trupește noi putem îmbătrâni, dar sufletește suntem chemați să rămânem tineri toată viața. Toți dorim să fim cât mai frumoși, și ne luptăm cu schimbările vieții, dorim cât mai mult să păstrăm frumusețea din tinerețe, dar ceea ce trebuie să căutăm și să păstrăm este frumusețea sufletească. Frumusețea trupească o putem căuta doar în această lume, însă frumusețea spirituală o căutăm și în lumea cealaltă; frumusețea sufletească ne duce spre viața veșnică”.

Cu prilejul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși, spre finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Veniamin i-a îndemnat pe tineri să nu uite că sunt români și că trebuie să ne implicăm ca să moștenim o țară unită și o viață frumoasă: „În această zi pun la inima dumneavoastră acest gând: să lucrăm împreună pentru a păstră și promova valorile Ortodoxiei, să ne rugăm lui Dumnezeu să reverse peste noi darurile Sale, și cu demnitate să mărturisim că suntem creștini ortodocși, că suntem români, și că niciodată nu vom trăda idealurile înaintașilor noștri. Vom lupta ca și ei, cu prețul vieții, pentru ca viața noastră să fie frumoasă, și ne vom implica cu toții pentru ca țara noastră să fie unită, iar noi în unitatea credinței să mergem spre Împărăția Cerurilor cu bucurie. Să împlinim cuvântul Domnului și să căutăm să avem credință multă”.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Mihail Radu Poleucă a fost hirotonit preot de IPS Teofan, pe seama Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Buda, comuna Copălău, județul Botoșani. De asemenea, pentru meritele deosebite în activitățile cu tinerii, părintele Mihai Doru Barna și părintele Ioan Puiu, ostenitori la Sectorul de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, au primit rangul de iconom stavrofor.

Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană din Iași marchează sfârșitul celei de-a doua ediții a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Moldova. Pentru mai multe detalii cu privire la acest eveniment, vă invităm să urmăriți pagina de facebook Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova - Iași 2019 sau puteți afla informații pe site-ul www.itomiasi.ro.

Pentru a vedea mai multe fotografii, click (Foto) Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova – ziua a III-a: Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași

„Cea mai frumoasă podoabă a unui tânăr este inima curată şi mintea trează.”
- Mitropolitul Nicolae Bălan -