Câștigătorul Concursului ITOM 2023 - Postare tematică pe Facebook

Postat în:
Ediția:

Tânărul și puterea de a fi generos - #ITOM2023

Grigorie Pîjîn

„Dar tu ce câștigi din asta?”

Într-o lume în care contează să fii cel mai bun din clasă, să te iubești pe tine prima dată sau să câștigi ceva, din punctul meu de vedere, creștinismul ne arată, paradoxal de gândirea contemporană, că dăruirea aduce cel mai mare beneficiu unui tânăr.

Arta de a dărui nu se învață printr-un workshop sau un curs online, din canapeaua confortabilă a casei fiecăruia, sau prin donațiile oferite unor copii pe care nu îi vei cunoaște niciodată. Arta de a dărui se învață printre oameni, în mijlocul acestora.

De ce se învață printre oameni? E simplu. Deoarece aici te modelezi, îți cunoști neputințele și renunți la anumite dorințe personale pentru a-i fi bine celuilalt. Nu mai ești tu pe primul loc, ci aproapele tău.

Acest lucru se învață și la ITOM 2023.

150 de voluntari, majoritatea studenți care ar putea lucra pe vară pentru a se întreține în noul an universitar, și-au dăruit și își dăruiesc din timpul lor pentru a fi aproape de 1500 de tineri care vor ajunge în Iași în perioada 18-20 august.

Nu lucrează prin contracte plătite, cu normă de muncă sau anumite beneficii. Singurul lor beneficiu este acela de a-i ajuta pe cei 1500 de tineri să iasă din starea de confort.

Vor părea zile grele pentru cei din canapele: pregătirea a sute de tricouri și a materialelor din kit-ul participanților, aranjarea sălilor din cele patru licee, ore de ședințe și simulări, mii de documente, multe momente tensionate.

Cu toată acestea, toată oboseala voluntarilor va dispărea atunci când, în timpul evenimentului sau după o anumită perioadă, se vor întâlni cu unul dintre participanți care va zice „Am fost și eu la ITOM 2023. Mi-a plăcut tare mult. M-a ajutat experiența aceasta. Mulțumesc.”

Fotografia de mai jos este surprinsă la ITOM 2018. De cinci ani țin minte această fotografie, anul acesta simțind că este imaginea care surprinde cel mai bine tema întâlnirii de la Iași: O revedere între un voluntar și un participant. Acele momente îți arată că nu contează banii sau alte beneficii materiale sau imateriale din urma acțiunilor tale, ci doar un singur „beneficiu”: gândul că ai contat pentru cineva la momentul potrivit.

Ne vedem la #ITOM2023!

Link postare Facebook:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3572893926289004&set=a.13834248385…