Despre ITOM 2019

Tânărul în Cetate

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova creează cadrul în care tinerii să poată găsi modele și trăi experiențe formatoare care să-i apropie de/invite în Biserică prin împărtășirea valorilor tradiționale stimulându-i pe tineri să se  implice în viața societății și îndemnându-i pe aceștia să facă în primul rând o îmbunătățire în viețile lor pentru a aduce un plus valoare în societatea în care trăiesc.

Aflat la a doua ediție, evenimentul reprezintă un răspuns la dorința tinerilor de a se întâlni, de a găsi răspunsuri la întrebările lor.

După organizarea la Iași în anul 2017 a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși – ITO 2017 la care au participat 6250 tineri din 34 de țări – ITO Moldova a devenit o tradiție și un eveniment așteptat de tinerii din regiunea Nord Est și din Municipiul Iași.

Timp de 3 zile, vom organiza în Iași, pentru un număr de 1500 de tineri dintre care 130 din Basarabia și zona Cernăuți (Ucraina) un program complex care va cuprinde:

 1. manifestări culturale  și artistice (vizitarea orașului Iași, concert, Festivalul Bucuriei – târgul meșterilor și meșteșugurilor);
 2.  educative (7 conferințe de tip TedEx, 1 conferință în Grădina Palas, 65 ateliere tip dezbatere, târgul meșterilor populari și al meșteșugarilor).

Aflat la a doua ediție, evenimentul reprezintă un răspuns la dorința tinerilor de a se întâlni, de a găsi răspunsuri la întrebările lor și de a

După organizarea la Iași în anul 2017 a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși – ITO 2017 la care au participat 6250 tineri din 34 de țări – ITO Moldova a devenit o tradiție și un eveniment așteptat de tinerii din regiunea Nord Est și din Municipiul Iași.

Obiectivele întâlnirii:

 • Formarea tinerilor și încurajarea dialogului dintre aceștia cu scopul dezvoltării unor rețele active de tineri la nivel local și regional și promovarea modelelor creștin ortodoxe
 • Încurajarea implicării tinerilor în comunitate prin prezentarea unor modele de bună practică
 • Promovarea modelelor și valorilor tradiționale care duc spre implicarea activă în comunitate prin intermediul unor conferințe de tip TedEx care aduc în fața celor prezenți persoane inspiraționale, care prin implicarea lor au reușit să producă o schimbare atât la nivel personal cât și în comunitate

 

 

Organizatori
Arhiepiscopia Iașilor Departamentul Misiune pentru Tineret

Departamentul Misiune pentru Tineret din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor a fost înființat în anul 2010.

În anul 2013 a fost aprobată strategia de lucru cu tinerii din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor. Misiunea Departamentului Misiune pentru Tineret este de a forma o generație de tineri prin sprijinirea preotilor în lucrarea de îmbisericire a tinerilor pentru cunoașterea, trăirea și mărturisirea credinței ortodoxe.

Lucrăm cu tinerii și cu preoții din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor ( jud. Iași, Neamț și Botoșani) iar valorile pe care le promovăm sunt: credința, familia, educația și cultura, sănătatea, iubirea de frumos, libertatea, iubirea de neam și de țară.

Voluntarii noștri sunt membri ai ASCOR – Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români și ai ATOR- Asociația Tineretul Ortodox Român sau tineri de diverse profesii sau studii fără a fi membri ai unei asociații.

Organizăm: tabere în sate, pelerinaje și drumeții, sesiuni de formare cu tinerii și preoții, activități în licee, întâlniri regionale de tineret, întâlniri cu tinerii din protopopiate, liturghii misionare, activități de ecologizare, emisiuni radio.

Departamentul  tineret înseamnă: împreună pentru tineri!

ASCOR Iași

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români filiala Iași (ASCOR Iași) este o organizație de tineret

Nonguvernamentală, apolitică și non-profit  înființată conform OG26/2000. Promovarea credinţei şi a spiritualităţii ortodoxe în rândul tinerilor, cu prioritate în mediul universitar reprezintă misiunea ASCOR. Cu o vechime de peste 25 de ani, ASCOR Iași are 200 de membri activi, studenți ai diferitelor facultăți din cadrul Universităților ieșene.

Cum funcționăm ? Activitățile noastre se desfășoară în cadrul a 5 departamente:

Ce facem?

 • organizăm tabere și programe de training pentru pregătirea voluntarilor, dezvoltare personală, educație pro-activă și creșterea implicării în comunitate
 • Conferințe interdisciplinare, ateliere: sculptură, fotografie, handmade, cursuri de limbi străine – rusă, greacă, club de literatură
 • voluntariat la Centrele de plasament ”Veniamin Costache”, ”Ion Holban”, ”Gulliver”, la Centrul de bătrâni ”Sf. Împ. Constantin și Elena” și în Penitenciarul Iași
 • schimburi de experiență, parteneriate cu asociații din țară și din Europa, întâlniri cu celelalte filiale ASCOR din țară
 • Pelerinaje, Tabere, Activități sportive, Concursuri

În anul 2017 ASCOR Iași a fost organizator alături de Arhiepiscopia Iașilor a  ITO Iasi 2017  pentru care a primit distincția de Evenimentul Anului din partea Primăriei Iași și premiul Coordonatorul de voluntari a Anului, Federația VOLUM; premiul al II-lea la Secțiunea Voluntariat în cadrul Galei Tineretului din România org. de MTS și finalist în cadrul Galei Naționale a Voluntari a Anului la Secțiunea Proiectul de Voluntariat al Anului în domeniul Tineret.

În 2018, ASCOR Iași a câștigat titlul de „Proiectul anului la categoria Cultură” pentru proiectul „Formează-te! Be soft. Play hard.” în cadrul „Galei Voluntarului Ieșean”, organizată de către Casa de Cultură a Studenților Iași, proiect finanțat de Primăria Iași iar proiectul „Metanoia” desfășurat în cadrul Penitenciarului Iași a fost finalist, la categoria Proiectul de voluntariat al anului în domeniul activism civic și drepturile omului în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor organizată de Federația Volum.

ATOR Iași

Stăpâniți de elanul celor mai frumoși ani ai vieții vrem să ne implicăm în cât mai multe activități pentru a ne simți responsabili și utili, simțindu-ne în același timp cât mai bine. Sunt anii noștri de formare și totodată, cei mai predispuși pericolelor și greșelilor deoarece de multe ori simțim că nu suntem ascultați și înțeleși, ajungând să nu mai luptăm, luând calea cea mai ușoară pe care o avem la dispoziție. Astfel se ajunge să pornim pe un drum nepotrivit, fără șansa de a fructifica la maxim talanții pe care i-am primit.

Tinerii care au conștientizat importanța misionarismului și-au reunit forțele în cadrul Asociației Tineretul Ortodox Român, fiind ghidați de valori precum: implicare activă, încredere, angajament, responsabilitate, credință, profesionalism, inovație, perseverență, parteneriat și voluntariat.

Având următoarele domenii de activitate: artă, tradiție, cultură, educație, dezvoltare economică, socială și organizațională, turism, asistență socială, filantropie și voluntariat, Asociația Tineretul Ortodox Român, împărțită în8 departamente, are ca scop:

 • promovarea valorilor spiritualității creștin ortodoxe și a culturii românești în contextul local și în dialogul cu tradițiile, spiritualitatea și cultura europeană;
 • crearea unui climat educațional, cultural, social, artistic, sportiv favorabil dezvoltării tinerilor;
 • ajutorarea tinerilor aflați în dificultate;
 • cultivarea tradițiilor și a valorilor morale și religioase tradiționale;
 • încurajarea voluntariatului;
 • promovarea reinserției pe piața muncii a persoanelor inactive.

După 9 ani de activitate, Asociația Tineretul Ortodox Român a primit în anul 2018 următoarele distincții:

- Premiul III la ,,Secțiunea Incluziune Socială”, acordat de Ministerul Tineretului și Sportului la Gala Tineretului din România în cadrul Galei Naționale a Tineretului.

- Titlul de Proiectul anului la categoria ,,Educație” la Gala Voluntarului Ieșean, acordat de Casa de Cultură a Studenților din Iași.

- Titlul de Proiectul de voluntariat al anului la categoria ,,Tineret” acordat de Federația Volum în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor.

- Titlul de Echipa de voluntari al anului, acordat de Federația Volum în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor.

-Titlul de coordonatorul de voluntari al anului, acordat de Federația Volum în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor.

Participanți

1500 de tineri cu vârsta între 16-35 de ani din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (jud. Iași, Neamț, Botoșani, Suceava, Bacău, Vaslui)

130 de tineri din Basarabia și zona Cernăuți (Ucraina).

Criterii de selecție

Eparhiile sunt responsabile de selectarea tinerilor și, în mod special, de relația cu tinerii sub 18 ani. Fiecare grup de 50 de tineri va avea un responsabil, ajutat de 5 asistenți (un asistent la fiecare 10 tineri participanți) din cadrul grupului de 50.

Locuri disponibile:

 • Arhiepiscopia Romanului și Bacăului: 100 locuri
 • Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților: 100 locuri
 • Episcopia Hușilor: 50 de locuri

Selectarea tinerilor se va face după următoarele criterii, participanții fiind:

 • Tineri ortodocși, băieți și fete, cu vârsta cuprinsă între 16 - 35 ani, cu experiență  în structurile parohiale sau asociațiile de tineret (ASCOR, ATOR, LTCOR și în alte asociații);
 • Tineri între 16 - 18 ani (maxim 50% din totalul grupului) vor fi selectați numai cu acordul scris al părinților pe baza formularului de participare trimis de către organizatori;
 • Studenți teologi și elevi seminariști (nu mai mult de 10% din totalul grupului);

Din partea organizatorilor fiecare grup va avea un responsabil de grup (preot) și un însoțitor de grup (tânăr/tânără).

Parteneri instituționali
Parteneri
Parteneri Media
„Cea mai frumoasă podoabă a unui tânăr este inima curată şi mintea trează.”
- Mitropolitul Nicolae Bălan -